Vers gebrande koffiebonen
Eenvoudig online bestellen
Gratis verzending boven de €50

Season Special: Colombia Pitalito

Colombia Pitalito

We hebben weer een mooie parel weten te vinden uit Colombia. De Colombia Pitalito. Dit Microlot heeft op de schaal van 100, 86+ punten. Hierdoor is dit een mooie Season Special waar je de smaken van Vijg, Granaatappel en Melk chocolade kan herkennen.

Over de regio

Dit microlot komt uit het gelijknamige dorpje Pitalito dat in het zuiden van de regio Huila ligt. Dit gebied is de broedkamer van de Colombiaanse specialty koffie. Meer dan 20 jaar geleden starten de kleinere boeren met het focussen op kwaliteit, heel wat ervaring dus!

In de bergen tussen een hoogte van 1600 tot 2100 meter boven zeeniveau worden deze bonen verbouwd door een aantal kleiner boeren. Deze kleinere boeren produceren op zichzelf te weinig om hun bonen tegen een goede prijs te kunnen exporteren. Wat ze daarom doen is hun koffies op kwaliteit en smaakprofiel samen te voegen, hierdoor kunnen ze grote aantallen, hoge kwaliteit specialty koffie exporteren. 

Het microklimaat

Omdat het de luchtvochtigheid in deze regio hoogt is, is het moeilijk om “Naturals” en “Honey processed” koffie te verwerken (lees hier ons blog over de verschillende verwerkingsmethodes van koffiebonen). Om alsnog een fruitige en zoete smaak te creëren moeten de boeren spelen met de variatie van het fermenteren voor het “wassen” van de koffiebonen. Gemiddeld gaan de bonen 24-48uur (soms tot wel 72uur) in de fermentatie tanks om daarna 7-14 dagen in de zon te drogen.

Door meer te betalen aan de boeren dan voor commerciële koffiebonen, kunnen deze boeren investeren in betere machines en kennis om de kwaliteit van hun koffiebonen te behouden en te verbeteren.

Info

Koffie: Colombia Pitalito

Station: Pitalito station

Regio: Huila

Hoogte: 1600-2100meter boven zeeniveau 

Score 86+

Smaakprofiel: Vijg, Granaatappel melk chocolade

Verwerkingsmethode: Washed