Vers gebrande koffiebonen
Eenvoudig online bestellen
Gratis verzending boven de €50

Arabica vs. Robusta

Je hebt het vast wel eens op een verpakking zien staan: 100% Arabica. Wat zegt dit nou precies, en zijn er ook andere soorten dan? In dit blog bericht leggen we het uit.

Koffiebonen zijn de zaden van bessen die groeien aan een struik. Hier heb je allemaal verschillende soorten en maten, het zelfde als bij de druiven voor wijn en de verschillende soorten appels. Iedere soort heeft zijn eigen smaak en voor en nadelen. 

Binnen de wereld van de koffie zijn er 2 belangrijke soorten om te onthouden: Arabica en Robusta. Dit zijn de soorten die het meeste gebruikt worden voor het maken van koffie. Binnen deze 2 soorten heb je ook weer allemaal variaties en soorten, voor nu focussen we ons allen op de Arabica en Robusta.

Arabica

De botanische naam voor Arabica is, Coffea Arabica en komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Vanuit daar is het naar Yemen gegaan. Toen hebben wij (de Nederlanders) samen met de Fransen ervoor gezorgd dat deze soort over de hele wereld werd verspreid. De Coffea Arabica is tegenwoordig de marktleider met ongeveer 60-70% en Brazilië is de grootste producent. De planten groeien op een hoogte van 800-1.500 meter, maar dit kan ook afwijken. De plant maakt minder cafeïne aan dan de Robusta. Hierdoor is de Coffea Arabica gevoeliger voor ziektes en kost het meer moeite om deze bonen te verbouwen. Het cafeïne gehalte is ongeveer 0,8-1,5%. Cafeïne is van zichzelf bitter en daarom hebben de Arabica bonen meer smaak.

Smaak:

Het belangrijkste is de smaak, wat zijn de kenmerken van een Coffee Arabica? Dit hangt allemaal af van de soort Arabica op welke manier die verbouwd is en op welke hoogte die gegroeid heeft. Maar over het algemeen hebben deze bonen tonen van citrus, rood fruit, bessen, caramel en chocolade.  

De Coffea Arabica word daarom veel gebruikt in een Single Origine om het karakter van de soort goed te proeven, en als we het hebben over specialty koffie dan heb je het over het algemeen over Arabica bonen.

Robusta:

Robusta is eigenlijk een bijnaam. De botanische naam is Coffee Canephora en heeft zijn oorsprong in Kongo. Een Belgische wetenschapper L. Linden ontdekte deze soort in Kongo. Hij merkte op dat deze plant veel beter tegen het weer slechte kon en minder snel werd aangetast door insecten en ziektes. Als test heeft hij een aantal planten naar Java gestuurd en het bleek een hele ‘robuste’ plant te zijn en vandaar de bijnaam Robusta. De Coffea Robusta heeft een marktaandeel van ongeveer 30-40% met als grootste leverancier Vietnam. Deze planten groeien vanaf zee niveau tot ongeveer 1000 meter. Cafeïne is een natuurlijk bestrijdingsmiddel, daarom levert deze boon grotere oogsten op en heeft het minder tot geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het cafeïnegehalte van de Coffee Robusta ligt hierdoor tussen de 1,8-3,5%. 

Smaak:

De smaak van de Coffea Canephora zijn ook weer verschillend maar de algemene smaak is kruidig, krachtig en aarde achtige tonen. Maar de Robusta geeft weer meer crema en een volle body aan je koffie. Daarom zie je de Robusta veel in de traditionele Italiaanse espresso blends. 

De Coffea Canephora word daarom veel gebruikt om te melangeren. Door robusta toe te voegen aan een blend krijg je meer body en meer crema. Dus als je van een echt italiaanse espresso houdt is dit de boon voor jou.

Vroeger had de Robusta een slechte naam, vandaar dat je op verschillende verpakkingen ziet staan 100% arabica. De rede van dit slechte imago kwam omdat deze soort eigenlijk altijd bij een blend gedaan werd om de kosten naar beneden te brengen. De Robusta was goedkoop en laag in kwaliteit. 

Tegenwoordig zijn er ook specialty Robusta’s en is de kwaliteit toegenomen. Probeer onze blend eens en proef het verschil!